Tevbe Etmek Ve Temizlenmek

  Dinimiz Müslümanlara her zaman Allah’ı anmayı ve ona verdiği nimetlerden dolayı şükretmeyi emretmektedir. İslam da önemli olan konulardan bir tanesi de yapılan günahlardan dolayı pişman olarak  “ Tevbe” etmektir.

         “ Ancak tevbe edip halini düzelterek gerçeği söyleyenler başka. İşte onları ben bağışlarım. Ben çok merhamet ediciyim, tevbeleri çokça kabul ederim.” Bu ayette geçen ifadeler, Allahın ne kadar merhamet ve affedici olduğunu çok önemli bir göstergesidir. İnsanlar, bilerek yada bilmeden günaha girebilirler. Bu bakımdan Müslümanlara düşen görev hatalarını hemen anlayarak, yaptıkları bu kötü davranışlar için hemen tevbe ederek Allah’tan affedilmeyi beklemeleri gerekir. Müslümanlar olarak bizler her fırsat ve koşulda eğer birisinin en ufak kalbini kırdıysak bile hemen Allah’a dua edip, tevbe etmemiz gerekmektedir. Günümüzde maalesef insanlar bu konulara hiç dikkat etmemekte ve tam aksine bir birlerinin kalplerini hemen kırmaktadırlar. İnsanlar, günah işlediklerinin ve Allah katında günaha girdiklerinin farkına varsalar bile, Allah’a tevbe etmek yerine hala o günahlara devam etmektedirler. İslam da bu durumlar gerçekten çok kötü sayılmakta ve ayetlerde de geçtiği üzere, insanların hemen bu kötü hallerinden vazgeçmeleri gerekmektedir. Allah, her zaman merhametlidir ve el açıp kendisinden merhamet beklemek için dua eden Müslümanları asla geri çevirmez. Peygamberimizde tevbe etmenin önemini o dönemlerde insanlara anlatmış ve bu  bakımdan tevbe etmenin günahlardan temizlenmek adına ne kadar önemli bir durum olduğu hiç şüphesiz ortadadır. Neden dua ederek günahlarınızdan arınmak yerine o içinde bulunduğunuz günahlarınıza devam edesiniz. Bu bakımdan mantıklı düşünerek İslam’ı esaslara göre hareket edip tevbe konusunda daha dikkatli olmak gerekir. Elbette insanlık halidir ve bazı durumlarda istemesek de günaha girerek kötü davranışlarda bulunuruz. İşte bu durumlarda hemen Allaha yalvarmalı ve affetmesi için tevbe etmemiz gerekir. Böyle olur ve b şekilde davranırsak bu yaptığımız hareketlerde elbette Allahın da hoşuna gider.

           Tevbe etmek bir daha o kötü davranışı ve günahı işlemeyeceğim demektir. Bu bakımdan tevbe ederek, Allah'a aslında bir söz vermiş olursunuz. Bu verdiğiniz sözü de tutmanız gerekir çünkü Allah’a karşı büyük bir sorumluluk içerisine girmişsiniz demektir…

 

 

Yazdır